Всем добрый день!
Вот и пришло лето, а вместе с ним – и новый месяц проекта!
Июнь означает клубнику, и маки, и спелые ягоды, а ещё – божьих коровок.
Так что цветом месяца будет красный.
Задание на июнь: перечитать
любимую книгу детства.
Для меня это стало целых две книги. Одна – «Сказки из дорожного
чемодана» Святослава Сахарнова, выпущенная спустя столько лет в серии «Та самая
книга». Истории о море и разных странах, написанные моряком и путешественником.
Книга, так любимая мною в детстве, полного заснеженных вулканов и солёного
запаха Тихого океана. Книга, до сих пор вызывающая улыбку.
А вторая книга про муми-троллей с иллюстрациями автора. В детстве
у меня была неполная коллекция историй о Муми-тролле и его маме, так что я
мечтала приобрести и прочитать всё, что есть. Хорошо, когда мечты рано или
поздно сбываются! И помните: «Муми-мама может
исправить всё, что угодно!»
Красный – это красивый цвет, и я его очень люблю. Уже который год я
каждое лето с удовольствием ношу свою красную длинную юбку, а в этом году мои
ушки приобрели себе новую обновку с чудесной красноватой яшмой. У меня даже
есть босоножки красного цвета, и это лучшая обувь для плохого настроения, так
как в них просто невозможно оставаться букой!
А вот, что из красного вдохновляло меня в разные годы и в разных
городах и странах! Пусть это будет своеобразная «история в красном» за
2007-2015!
Готовить мы сегодня будем кое-что фантастическое.
Клубничная лапша
1 стакан свежей протёртой
клубники (можно взять самые неприглядные ягодки)1 яйцо
1/3 чайной ложки соли
Мука – сколько возьмёт (зависит от сочности ягод и величины яйца)
Клубнику перемешать с солью и яйцом в однородную массу. Постепенно вводить муку, тщательно вымешивая, пока не получится густое, эластичное и практически нелипкое тесто. Присыпать поверхность стола мукой, раскатать тесто в тонкий пласт и нарезать лапшу любой формы. Оставить сохнуть в сухом помещении на 2-3 дня, каждый день переворачивая на другую сторону.
Такую лапшу можно использовать для варки молочного супа (+молоко,
сахар, сливочное масло) или в качестве лапшового десерта со взбитыми сливками
(отварить лапшу в молоке или воде, затем смешать со сливками). Лапша получается
странного цвета, но очень вкусная.
Всем приятного аппетита и тёплого лета!
Hi!
Here is summer, and a
new project’s month!
June is strawberries,
poppies, lady-birds and much more, so the colour of month is red.
Task for June: to read a favourite book of your childhood.
I read 2 of them. The first
one is a «Stories from a suitcase» by Svjatoslav Saharnov, reprinted in a
special series «That very book». Stories about seas and countries, written by a
sailor and a traveler. The book I liked when I was a child (my childhood was
full of snowy volcanoes and a salty smell of the Pacific ocean). The book still makes me smile.
The second
book is about the Moomins with author’s illustrations. When I
was small I didn’t have the whole collection of stories and dreamed to grab
them and read. It’s so good when your dreams come true! An remember: «Moominmamma
can fix everything!»
Red is a beautiful colour, I like it very much. Every summer I wear my long red skirt, and this spring my ears have had a new thing with red jaspers. I also have red sandals, and they are the best ever shoes for a gloomy mood – you can’t stay sullen when you wear them!
These reds inspired me in 2007-2015 in different countries!
As for cooking, be prepared for a very special recipe.
Strawberry noodles
1 cup of fresh chopped strawberries (you can take all the mean ones)
1 egg
1/3 tea spoon salt
Flour – as much as needed (depending on a berries’ juice and an egg’s size)
Mix strawberries with salt and egg. Slowly add flour, thoroughly mixing to have a tough, elastic and almost unsticky pastry. Spread some flour at the table and roll out the pastry, then cut noodles any shape you like. Leave to dry for 2-3 days, turning over every day.
You can use the noodles for a milky soup (+milk, sugar, butter) or as a noodle dessert with whipped cream (boil the noodles in milk or water, mix with cream). It will have a bit strange colour but the taste is very good.
Red is a beautiful colour, I like it very much. Every summer I wear my long red skirt, and this spring my ears have had a new thing with red jaspers. I also have red sandals, and they are the best ever shoes for a gloomy mood – you can’t stay sullen when you wear them!
These reds inspired me in 2007-2015 in different countries!
As for cooking, be prepared for a very special recipe.
Strawberry noodles
1 cup of fresh chopped strawberries (you can take all the mean ones)
1 egg
1/3 tea spoon salt
Flour – as much as needed (depending on a berries’ juice and an egg’s size)
Mix strawberries with salt and egg. Slowly add flour, thoroughly mixing to have a tough, elastic and almost unsticky pastry. Spread some flour at the table and roll out the pastry, then cut noodles any shape you like. Leave to dry for 2-3 days, turning over every day.
You can use the noodles for a milky soup (+milk, sugar, butter) or as a noodle dessert with whipped cream (boil the noodles in milk or water, mix with cream). It will have a bit strange colour but the taste is very good.
Bon appetit! Have a
warm summer!
Света-Smily